+ 386 (0)1 56 34 143 info@kefo.si

Prehrana pri raku

menu-prehrana-in-bolezniV primeru obolelosti za rakom se prehranske potrebe in presnova telesa spremenita. Te spremembe so lahko posledica odziva telesa na tumor, stranskih učinkov zdravljenja, komplementarnih zdravil ali kombinacije vseh teh dejavnikov.

 

Stranski učinki, kot so slabost, bruhanje in spremembe okusa, lahko povzročijo začasno zmanjšanje apetita, težave pri zaužitju zadostne količine hrane ali celo onemogočijo zaužitje hrane. Lahko se tudi zgodi, da je tumor glavni razlog za zmanjšanje zaužitja hrane. Zmanjšanje apetita lahko povzročita tudi tesnoba in stres.

 

Izguba teže

Kot posledica predhodno omenjenih dejavnikov imajo številni bolniki, oboleli za rakom, težave pri uživanju kakovostne hrane v ustreznih količinah, kar prej ali slej privede do nevarne izgube teže. Izguba teže je zelo pogosta pri bolnikih, obolelih za rakom, in je lahko posledica izgube apetita, do katere je prišlo zaradi tumorja, stranskih učinkov zdravljenja in/ali odpora proti hrani.

Izguba teže je nevarna, če preseže 5 % prvotne telesne teže. To se lahko zdi malo, vendar je bilo znanstveno dokazano, da ima že tako majhen odstotek izgube telesne teže negativen vpliv na zdravljenje.

 

Prehranske potrebe pri boju z rakom

Najpomembnejši prehranski cilj med zdravljenjem raka je ohranjati ustrezno prehransko stanje in telesno težo. Vnos ustrezne količine beljakovin in kalorij (energije) je pomemben za zdravljenje pooperativnih ran, vnetji in zagotavljanje ustrezne ravni energije.

 

Prehranska terapija

Prehranski izdelki, uporabljeni v prehranski terapiji, so namenjeni za izboljšanje zdravja, določene lahko predpiše specialist na recept. Ta posebna prehrana bolnikom pomaga, da se bolje pripravijo na zdravljenje, ga lažje prenašajo in lažje prestanejo stranske učinke zdravljenja.

Posebna prehrana lahko izboljša uspešnost zdravljenja ne glede na fazo rasti.

 
Med postavljanjem diagnoze

  • Visoka raven vnosa energije zagotavlja potrebno količino energije.
  • Zagotavlja pravilno prehranjenost pri pripravi na zdravljenje.

Med terapijo

  • Različni okusi zagotavljajo, da lahko vsakdo najde okus, ki mu je všeč.
  • Pravilno izbrana prehrana pomaga preprečevati izgubo teže.

Po zdravljenju

  • Na voljo so številni različni okusi, da je prehrano mogoče uživati daljše obdobje, ne da bi se je naveličali.
  • Izdelke je mogoče odlično vključiti v vsakodnevno življenje in prehranjevalne navade, kombinirati pa jih je mogoče tudi z običajno hrano.