+ 386 (0)1 56 34 143 [email protected]

Disfagija

menu-prehrana-in-bolezniDisfagija se nanaša na vse motnje pri požiranju, ki ne dovoljuje varnega prehoda hrane ali tekočine iz ust do želodca. To stanje je pogosto pri različnih bolnikih in lahko vodi do aspiracije, podhranjenosti in dehidracije.

 

Kako pride do tega?

Usta in jezik imajo pomembno vlogo pri požiranju. Če mišice v ustih ali jezik oslabijo ali postanejo nekoordinirani, obstaja tveganje, da bo hrana ali pijača, ki jo pogoltnemo, končala v pljučih namesto v želodcu. To lahko ima resne zdravstvene posledice.

 

Zdravljenje disfagije

Zdravstvena oskrba

Zdravstvena oskrba disfagije se izvaja s spremembo prehrane (npr. posebna dieta, prehrana in hidracija ali izbira poti hranjenja) in/ali farmakološkim zdravljenjem [1].

Potrebni ukrepi

Sprememba hrane je med najpogostejšimi potrebnimi ukrepi pri zdravljenju disfagije in večinoma temeljijo na spremembi viskoznosti hrane in tekočin, da se:

  • spremeni hitrost prehajanja hrane skozi žrelo,
  • pomaga bolniku pri požiranju,
  • zmanjša tveganje za aspiracijo
  • zagotovi optimalna prehranjenost in hidracijo.

 

Pomembnost konsistentne viskoznosti

Za osebe s težavami pri požiranju je pomembno, da zgoščena hrana in tekočina ohranita konsistenco v ustih.

Standardni zgoščevalni praški z škrobom so občutljivi na encim amilaze v ustni slini. Encim a-amilaza v slini razkroji ogljikove hidrate (škrob), kar lahko razredči pijačo, zato bolniku ni več zagotovljena varna predpisana gostota. V znanstveni literaturi je sprejeto prepričanje, da vnos bolusov s povečano gostoto zmanjšuje pojavnost aspiracije [2,3].

 

Kako lahko pomaga Nutricia?

NUTRICIA za bolnike z disfagijo ponuja številne pijače z zgoščevalci in predhodno zgoščene pijače ter oralna prehranska dopolnila. Če imate osebna vprašanja v zvezi s prehrano, se obrnite na zdravnika ali dietetika.

Reference:
[1] Groher ME, Bukatman R. The prevalence of swallowing disorders in two teaching hospitals. Dysphagia 1986 1. 3-6.
[2] Shama F and Sherman P (1973). Identification of stimuli controlling the sensory evaluation of viscosity II oral methods. J Text Stud. 1973; 4(1): 111-118.
[3] Kuhlemeier KV, Palmer JB, and Rosenberg D. Effect of liquid bolus consistency and delivery method on aspiration and pharyngeal retention in dysphagia patients. Dysphagia. 2001; 16: 119-122.
[4] Oudhuis A., Vallons K., Sliwinski E. Effect of human saliva on the consistency of thickened foods for patients with dysphagia. Abstract First Annual ESSD Meeting Sep 2011 Leiden, Netherlands.