+ 386 (0)1 56 34 143 info@kefo.si

Alergija na kravje mleko

menu-prehrana-in-bolezniAlergija na kravje mleko je imunski odziv na beljakovine v kravjem mleku. Alergija na kravje mleko ima lahko številne simptome, na splošno pa prizadene dihala (npr. kihanje, sopenje), kožo (npr. kožni izpuščaji, ekcem) in prebavila (npr. bruhanje, driska, zaprtje) [2].

 

Prehransko vodenje pri Alergiji na kravje mleko

Dojenčke s potrjeno alergijo na kravje mleko je treba zdraviti tako, da se iz njihove prehrane popolnoma izloči beljakovine iz kravjega mleka (PKM) [6].
 

Dojenčki, ki se izključno dojijo

Tako kot pri zdravih dojenčkih se tudi pri tistih z alergijo priporoča dojenje. Vendar pa se lahko – sicer zelo redko – zgodi, da se pri dojenih dojenčkih pojavi reakcija na beljakovine iz kravjega mleka, ki so tudi prisotne v materinem mleku. Tem beljakovinam v materinem mleku so dojenčki izpostavljeni, če mati uživa mlečne izdelke[3]. Zato je treba pri dojenčkih, ki se izključno dojijo, poskusiti iz prehrane doječe matere popolnoma izločiti mlečne izdelke[6].

 

Dojenčki, hranjeni z mlečno formulo

Pri dojenčkih z alergijo na kravje mleko, ki so hranjeni z mlečno formulo, se je treba izogibati mlečni formuli, proizvedeni na osnovi kravjega mleka, pa tudi formuli iz soje, katere uporaba ni priporočljiva do starosti šest mesecev[6]. ESPGHAN priporoča izbiro hipoalergene formule, vključno z visoko hidrolizirano formulo (eHF) in formulo, ki temelji na osnovi aminokislin (AAF). Izbira med visoko hidrolizirano formulo (eHF) in formulo, ki temelji na aminokislinah (AAF), je odvisna od vrste alergije in izrazitosti simptomov [5, 6].

 
Reference:
[1] Wood R. The Natural History of Food Allergy.Pediatrics2003;111;1631-1637
[2] Fiocchi A et al. World AllergyOrganization (WAO) Diagnosis and Rationale for Action against Cow’s Milk Allergy (DRACMA) Guidelines.WAO Journal April 2010;57-161
[3] Du Toit G; Meyer R; Shah N; Heine RG; Thomson MA; Lack G; Fox A Identifying and managing cow’s milk protein allergy Arch Dis Child Educ Pract Ed 2010
[4] Skypala I. and Venter C. Food Hypersensitivity: Diagnosing and Managing Food Allergies and Intolerance 1st edition Wiley&Blackwell 2009
[5] Hill DJ et al. The efficacy of amino acid-based formulas in relieving the symptoms of cow’s milk allergy: a systematic review. Clin Exp Allergy 2007; 37, 808-822.