+ 386 (0)1 56 34 143 info@kefo.si

Prehrana in bolezni


 

Pomembnost prehranske terapije

Prehranska terapija temelji na prehranskih potrebah telesa in procesih okrevanja. Uporablja se kot podpora zdravljenju v okviru izbrane terapije…

Več informacij

Podhranjenost zaradi bolezni

Podhranjenost zaradi bolezni je skrita epidemija, ki je vse bolj razširjena in povzroča veliko težav v današnji družbi. Po nekaterih podatkih je v bolnišnicah in domovih za ostarele podhranjenost 25- do 30-odstotna[5].

Več informacij

Alergija na kravje mleko

Alergija na kravje mleko je imunski odziv na beljakovine v kravjem mleku. Alergija na kravje mleko ima lahko številne simptome, na splošno pa prizadene dihala (npr. kihanje, sopenje), kožo (npr. kožni izpuščaji, ekcem) in prebavila (npr. bruhanje, driska, zaprtje) [2].

Več informacij

Prehrana pri raku

V primeru obolelosti za rakom se prehranske potrebe in presnova telesa spremenita. Te spremembe so lahko posledica odziva telesa na tumor, stranskih učinkov zdravljenja, komplementarnih zdravil ali kombinacije vseh teh dejavnikov.

Več informacij

Disfagija

Disfagija se nanaša na vse motnje pri požiranju, ki ne dovoljuje varnega prehoda hrane ali tekočine iz ust do želodca. To stanje je pogosto pri različnih bolnikih in lahko vodi do aspiracije, podhranjenosti in dehidracije.

Več informacij

Nadzor presnove

Cilj oddelka za nadzor presnove – v okviru podjetja Nutricia Advanced Medical Nutrition – je bolnikom in njihovim družinam zagotoviti najkakovostnejše izdelke in storitve, kar jih je na voljo, da se bolnikom s prirojenimi presnovnimi motnjami zagotovita najboljši klinični izid in kar najboljša kakovost življenja.

Več informacij

Intenzivna nega

Kritično oboleli bolniki doživljajo presnovne spremembe, ki zahtevajo prilagojeno prehransko rešitev. Stresna zdravstvena stanja, kot so operacije, travme, okužbe in opekline, lahko privedejo do hipermetabolizma in katabolizma beljakovin.[1,2]

Več informacij