+ 386 (0)1 56 34 143 info@kefo.si

Hranjenje po cevki doma

menu-pogosta-vprasanjaOdločitev za hranjenje po cevki je lahko včasih sprejeta zelo hitro, zato je razumljivo, da ste lahko nekoliko prestrašeni in zaskrbljeni glede vpliva, ki ga bo to imelo na vaše življenje. Tukaj boste našli podporo, nasvete in smernice v času te pomembne spremembe.

 

1. Zakaj potrebujem hranjenje po cevki?

Razlog da se vam je (ali vašemu bližnjemu) priporočilo hranjenje po cevki je ta, da samo z oralnim hranjenjem ne prejemate zadostne količine hranil ali pa ker ne morete požirati oziroma ne prenašate hrane, zaužite oralno.

Ker boste s hranjenjem po cevki prejemali vsa potrebna hranila, se boste počutili močnejši, hitreje boste okrevali in imeli boste več energije, da se boste lahko ukvarjali z dejavnostmi, ki vas veselijo – hranjenje po cevki lahko zelo izboljša kakovost vašega življenja.

 

2. Kaj natančno je hranjenje po cevki?

Hranjenje po cevki je tekoča oblika prehrane. Hranila, ki jih prejmete s hranjenjem po cevki, so podobna tistim v običajni prehrani in se tudi prebavijo kot običajna hrana. Zajeta so vsa hranila, ki jih potrebujete vsakodnevno, kot so ogljikovi hidrati, beljakovine, maščobe, vitamini, minerali in voda. Vaš zdravnik ali dietetik bo izbral primerno hrano za hranjenje po cevki glede na vašo situacijo.

 

3. Kako se hrana po cevki dovaja?

Hrana po cevki se dovaja po gibljivi cevki, napeljani v želodec, črevesje ali nos. Običajno se za kratka obdobja hranjenja po cevki izbere nosna cevka. Če je priporočeno daljše obdobje hranjenja po cevki, lahko zdravnik vstavi cevko za hranjenje neposredno v želodec (PEG) ali v tanko črevo (PEJ).

Bolniki in negovalci ugotavljajo, da je PEG zelo preprost in udoben način hranjenja po cevki. Katera cevka je najbolj primerna za vas, bo odločil vaš zdravnik.

 

4. Kako bom zmogel?

Postopek hranjenja po cevki se lahko najprej zdi precej zastrašujoč, vendar lahko resnično koristi vašemu zdravju in dobremu počutju. Na ta način se lahko tudi izognete stresu, ki vam ga lahko povzroča oralno prehranjevanje, in skrbi, ali ste zadostili prehranskim potrebam.

Začetek hranjenja po cevki tudi ne pomeni vedno, da ne morete več jesti oralno. Če je mogoče, lahko bolniki poleg hranjenja po cevki uživajo hrano tudi oralno – pred vsakršno spremembo dogovorjenega režima hranjenja se posvetujte z zdravnikom.