+ 386 (0)1 56 34 143 info@kefo.si

Hranjenje otroka po cevki…

menu-pogosta-vprasanjaKo nastopijo okoliščine, v katerih se razmišlja o hranjenju otroka po cevki, imate verjetno precej vprašanj in se bojite neznanega. Tukaj boste našli več informacij o hranjenju po cevki in praktične nasvete.

 

1. Zakaj moj otrok potrebuje hranjenje po cevki?

Do težav s prehranjevanjem lahko pride iz več razlogov, na primer zaradi refluksa in težav pri hranjenju, na primer z žvečenjem in požiranjem. Te vrste težav lahko pomenijo tudi, da otrok samo z oralnim hranjenjem morda ne dobiva vseh hranil, ki jih potrebuje za normalno rast.

Hranjenje po cevki je lahko dobra izbira, da se otroku zagotovi celovita in zdrava prehrana. Lahko boste pomirjeni, da otrok dobiva vsa hranila, ki jih potrebuje za normalno rast in ohranjanje zdravja, ter se veselili, da se bo okrepil in izboljšal svoje stanje.

 

2. Kaj je hranjenje po cevki?

Hranjenje po cevki je v osnovi zelo podobno običajnemu oralnemu hranjenju. Hrana se še vedno prebavlja kot običajno, razlika pa je v tem, da se hrana in hranila po cevki dovajajo neposredno v prebavni sistem, ne skozi usta, ter da so vse sestavine uravnotežene in razgrajene. Zaradi težav pri hranjenju, ki jih ima vaš otrok, lahko hranjenje po cevki dejansko postane »drug način hranjenja«, prilagojen potrebam vašega otroka.

 

3. Kaj se bo dovajalo po cevki?

O vrsti hrane, ki se bo dovajala po cevki, se boste pogovorili z zdravstvenim strokovnjakom, ki obravnava vašega otroka in bo odločil, kaj je najboljše zanj.

Na voljo je prehrana, pripravljena za uporabo in zasnovana posebej za otroke, ki potrebujejo hranjenje po cevki. Ta vrsta prehrane je na splošno prva izbira, saj vsebuje vse potrebne vitamine, minerale, vlaknine in kalorije, ki jih potrebuje vaš otrok, poleg tega pa se zlahka pretaka po cevki. Hrana, pri pripravi katere smo imeli v mislih otroke, je idealna, saj upošteva različna hranila, potrebna na različnih stopnjah otrokove rasti in razvoja.

Doma pripravljena hrana, zmleta z mešalnikom, ni najbolj pripravna, saj je pri tej vrsti hrane pogosto zelo težko zagotoviti pravo razmerje med kakovostjo hranil in volumnom. Takšno hrano je treba zelo razredčiti, da lahko potuje po cevki, to pa posledično poveča količino hrane in čas vnosa. Pri domači pripravi hrane je potrebna posebna higiena. Vedno se najprej posvetujte z dietetikom.

 

4. Ali se lahko otroku, ki se hrani po cevki, ponudi hrana tudi oralno?

Nekateri starši dajejo otrokom poleg hranjenja po cevki tudi manjše količine običajne hrane oralno. To otroku omogoča, da še najprej kot običajno uživa različne vrste hrane skupaj z drugimi pri mizi, hkrati pa tudi, da še naprej uporablja in razvija mišice v ustih, na primer med žvečenjem. Pred oralnim hranjenjem se morate vedno posvetovati z zdravstvenim strokovnjakom, ki obravnava vašega otroka, saj morda obstajajo kakšni varnostni pomisleki.

 

5. Ali ste vedeli?

Morda boste lahko otroku po cevki dovajali tudi zdravila. To ima svoje prednosti, saj ni težav s požiranjem in zavračanjem okusa. Glede primernosti zdravil za dovajanje po cevki se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

S cevko za hranjenje lahko nadzorujete količino tekočine, ki jo zaužije otrok. Po cevki lahko dovajate vodo ali tekočino, ki bi jo otrok sicer prejel oralno, in tako preprečite dehidracijo.

 

6. Kako bo to vplivalo na družinsko življenje?

»Ali bomo še vedno lahko šli v park?« »Ali lahko jemo v restavraciji?« »Ali lahko gremo na počitnice?« »Ali lahko gremo na morje in plavamo?«

Ta vprašanja so pomembna, saj je preživljanje skupnih družinskih trenutkov, kot je skupna večerja za mizo, ključni del druženja, rasti in ustvarjanja tesnih družinskih vezi. Odgovor na vsa ta vprašanja je, da je mogoče! Dejansko se lahko po vstavitvi cevke elementi druženja v vašem družinskem življenju vsekakor še naprej nadaljujejo in bi se pravzaprav tudi morali. Hranjenje po cevki lahko na različne načine celo izboljša odnose v družini s krepitvijo obstoječih vezi in deljenjem posebnih trenutkov. Pred izvajanjem dejavnosti na prostem se predhodno pogovorite z zdravstvenim strokovnjakom, ki obravnava vašega otroka.

 

7. Kdo mi bo pomagal?

Ko se boste odločili za začetek hranjenja po cevki, se boste z otrokovim zdravnikom in specializirano skupino za nego/podporo (glejte spodaj) pogovorili o pravilnih načinih hranjenja in o tem, katere možnosti so najboljše za vašega otroka.

Poklicni terapevti in fizioterapevti so strokovnjaki, ki se osredotočajo na splošno gibanje vašega otroka – od nadzora nad usti do premikanja celotnega telesa.

Dietetik je strokovnjak za hrano in prehrano, ki vam bo svetoval glede načrta hranjenja, ki je najboljši za vašega otroka.

Gastroenterolog je zdravnik (ki ste ga morda obiskali že na začetnih stopnjah), ki se bo z vami pogovoril glede težav s hranjenjem, s katerimi se sooča vaš otrok, in o tem, kako se z njimi najbolje soočiti.

Farmacevt je zdravstveni strokovnjak, pri katerem boste dobili zdravila in prehrano, predpisane vašemu otroku, in vam svetoval, kako jih uživati.

Kirurg je zdravnik, ki bo otroku namestil cevko za hranjenje (opomba: pri vseh cevkah ni potrebna operacija)

Domače negovalke so medicinske sestre ali člani združenj za hranjenje po cevki, ki bodo prišli neposredno na vaš dom, pomagali vam in vašemu otroku ter vam zagotovili podporo in nasvete.